Amaran Air Merah di Pantai Barat Sabah

  Satu amaran kesihatan yang melarang orang awam makan kerang, dikeluarkan berikutan penemuan kewujudan air merah di sepanjang pantai barat Sabah.

Pengarah Jabatan Perikanan, Rayner Stuel Galid mengingatkan orang ramai untuk tidak makan kerang yang dikutip dari kawasan-kawasan terjejas selepas ujian rutin menunjukkan kepekatan tinggi toksin keracunan paralitik kerang (PSP). Beliau turut memberitahu para nelayan untuk tidak mengumpul atau menjual kerang beracun ini.

Menurut jabatan itu, sampel kerang yang diambil dari perairan Kota Kinabalu, Pulau Gaya, Teluk Sepanggar, Teluk Likas, Papar, Putatan, daerah Tuaran dan daerah sejauh Kuala Penyu juga diuji positif bagi toksin PSP.

Spesies kerang terdedah kepada keracunan PSP termasuk semua spesies kerang iaitu kerang (Kerang), tiram (Tiram) dan kupang (Kupang). Selain itu, Rayner berkata, sampel air laut dari kawasan yang terjejas juga mendedahkan kepekatan tinggi PSP yang menyebabkan organisma. Beliau melaporkan bahawa sebelum ini, kejadian air merah di Sabah menunjukkan kepekatan toksik dalam kerang-kerangan adalah setinggi 8,000MU (mouse unit) di atas paras 400MU yang dianggap tahap risiko minimum untuk kegunaan manusia.

Data terbaru yang dikumpul daripada sampel kerang menunjukkan kepekatan berbahaya tahap toksik dengan 4,010 MU di Papar dan 1,270MU di Tuaran.

“Ada kemungkinan tinggi yang air merah itu akan merebak ke daerah-daerah berdekatan di masa depan. Juga dijangka bahawa kerang akan menjadi lebih toksik berikutan dinoflagellates menjadi lebih banyak di laut,” kata Rayner.

Walaupun kebanyakan jenis ikan, udang dan spesies ketam selamat dimakan, jabatan menyarankan pengguna untuk membuang insang dan semua bahan daripada perut semua jenis ikan dan memastikan ia dibasuh dengan teliti. Bagaimanapun, katanya, mana-mana ikan kering, ikan masin dan lain-lain produk ikan yang diproses adalah selamat untuk dimakan.

Air Merah digambarkan sebagai keadaan di mana penapis pemakanan kerang mengumpul toksin akibat pemprosesan semulajadi alga marin.

Menurut Rayner, gejala keracunan PSP bermula dengan cucukan sensasi dalam mulut, sakit kepala, loya yang berlaku dengan pantas dalam masa beberapa minit atau sekurang-kurangnya sejam selepas makan kerang yang terjejas. Bergantung pada jumlah yang dimakan kerang tercemar, toksin menyerang sistem saraf pusat manusia, yang boleh membawa maut.

Tiada penawar untuk keracunan PSP dan orang ramai digesa mendapatkan rawatan perubatan dengan segera di klinik atau hospital berdekatan jika mereka mengalami sebarang gejala yang dinyatakan.

“Jabatan kami akan bekerja rapat dengan Jabatan Kesihatan untuk menjalankan persampelan dan ujian lanjut kehidupan laut yang dikutip di kawasan-kawasan lain dan akan terus memantau keadaan” kata Rayner. – Insight Sabah

Diterbitkan pada Disember 18, 2012

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *